Aktuální přehled nových podniků v centru Ostravy.
English version: https://www.msstavby.cz/new-businesses-in-ostrava-city-center-7-16-07-2024/
Lajka žije
Lajka žije je název nového espresso baru a prodejny vintage kousků. Podnik najdete na ulici 28.října 572/4, v blízkosti mostu Miloše Sýkory. Co se designu interiéru týče, jedná se o jeden z nejzajímavějších podniků, který se v posledních letech otevřel v centru města.
Kroketka
První bistro zamřené na krokety různých chutí otevřelo na Střelniční ulici. Vybrat si můžete například z asijské kuřecí, kuřecí s mozzarellou, špenátové s trhaným vepřovým masem, 3 druhy sýrů, trhané hovězí žebro a vege fazolovou.
Prodejna má již vývěsní štít, fotografie byla pořízena 30.6. 2024.
Kouzelná Kavárna Ostrava
Kavárna na motivy kouzelného světa Harryho Pottera otevřela v blízkosti ulice Stodolní, přesněji na ulici Škroupova 536. Podnik není tematický pouze interiérem, ale i svou nabídkou.
Zendino
Nové asijské bistro otevřelo na ulici Nádražní 11. Bistro kombinuje čerstvé suroviny a moderní přístup ke gastronomii.
Pramen foto interiér: FB Jíme v Ostravě
PONTIS Bar Ostrava
PONTIS Bar je podnik, který mísí míchané koktejly a drinky s asijskými specialitami. Bar se nachází na ulici Janáčkova 1341/3.
Libri Knihárium
Nový antikvariát zaměřující se na prodej a výkup knih všech žánrů, zejména bibliofilií, avantgardy, grafik, obrazů aj. najdete na ulici Střelniční 6/2.
L’Osteria Ostrava
První pobočka německého řetězce restaurací otevřela v Dolní oblasti Vítkovice. Koncept restaurace, stojící kromě italské atmosféry, pizzy a těstovin i na unikátním designu, dodrželi také v moravskoslezské metropoli. Prostor haly U6 proměnila společnost DiPPOLD Innenarchitektur společně s architektonickým studiem Radima Hubičky.
Galerie Díra
Galerie nově sídlí na ulici Tyršova 14.
Článek navazuje na předchozí přehledy viz hashtag #podniky (vždy pod nadpisem), anebo níže související články…
Až na výjimky mapujeme oblast historického centra Ostravy. Pokud víte o dalších podnicích, případně se chystáte nový otevřít, dejte nám vědět přes kontaktní formulář, případně pište do komentářů.
zdroj foto: google.com / facebook.com
Tjs :
Lajka a zajímavý interiér? Bílé stěny, červená podlaha a dál co?
Bez urážky Lajce. Je to fajn, v ničem mi nevadí. Kombinace nízkých nákladů, čistoty a funkčnosti. Aneb jak rychle otevřít podnik a neoverthinknout.
Přesto to není zajímavý interiér. Na stupnici od “zajímavý interiérový design” “žádný interiérový design” to má blíž k tomu druhému.
Pokud by to četli lidi z Lajky, ještě jednou se omlouvám s distancuji od nařčení, že bych vás chtěl urážet. Jaký interiér máte, to víte. A že to byla rozumná volba taky. Nepotřebujete to schválit ode mě, ani od místních štamgastů. Děláte to dobře, děláte super kafe, hodně štěstí.
Tenhle komentář je polemika s autorem textu. Ne vzkaz pro lajku
Martin [msstavby.cz] :
Tjs: Ano, je. Méně je vždy více. Udělat i jednoduchý interiér není nic lehkého. Při pohledu na světla nad barem, samotný bar a další prvky se rozhodně nejedná o styl provedení „jak co nejrychleji otevřít podnik“.
Zároveň chápu, že minimalistický interiér je něco, co v Ostravě není rozšířené a zároveň i něco, co by bylo mezi místními rozšířené.
16.07.2024 12:12LK :
Dneska jsme zkusili Zendino a musím říct, že Happy Bahm Mi má zajímavou konkurenci.
16.07.2024 12:49Hana Lipnicka :
Dobrý den,otevíráním nových podniku se život do Ostravy nevrátí.Ostrava je mrtvé město,Karolína je zbytečná a chodí tam pubertaci.
Kde jsou ty časy,kdy to v Ostrave žilo.Lip už bylo,věřte mi.
DOBRE OBCHODY ZMIZELY,SAME ZBYTECNOSTI.
Zdraví Hana Lipnicka
Dan :
Hana Lipnicka: Dneska už se k internetu dostane očividně úplně každý.
Dan :
LK: Já z toho byl docela zklamaný. Ingredience kvalitou asi ok, ale přišlo mi to takové neasijské ty chutě. Navíc výběr je těžká nuda, jako všude jinde.
16.07.2024 13:39Eliška Hořejší :
Paní Lipnicka má pravdu
AdamK :
Souhlasím s Tjs. Lajka je minimalistický low cost DIY interiér kombinující bazarový a IKEA nábytek, kde se mě osobně moc trávit delší čas nechce. Ale špatné to určitě není. Každopádně nazvat to nejzajímavějším podnikem posledních let je asi hodně subjektivní názor autora. :-)
16.07.2024 14:35Paťas :
AdamK: On je problém to, že i když po letech vznikají v centru nové podniky, tak jejich design je většinově průměrný. Jde to vidět iv tomto přehledu. Za mne více Lajky a méně L´Osterií. Většina barů pak vypadá jako Pontis, zároveň však přeji co nejvíce zákazníků.
Většina restaurací jede ve stylu Radegastoven… Skandinávský design je minimální. Pamatuji, že obdobný minimalistický prostor byl i na Zámecké, jak je dnes Gokana.
Nebo interiéry s bramborou týdne, to taky není zrovna terno :)
16.07.2024 16:02Hanys :
Paní Lipnická, trefila jste to přesně.
AdamK :
Paťas: Jako když si rekapituluji vše otevřené za poslední cca rok, tak s tebou souhlasím a ok, shodněme se, že na Ostravu je Lajka dobrí. Top je ale za mě z nedávných asi Cokafe Organica, ale tam se bavíme o jiném budgetu….
16.07.2024 17:31Tjs :
Martin [msstavby.cz]:
Martine, tím, že trváte na svém názoru a říkáte, že to není styl provedení, jak co nejrychleji otevřít podnik, se jen shazujete.
prostor byl jasně definovaný, provozovatelé toho šikovně využili. Nekomplikovali si život, položili podlahu, pověsili světla, postavili bar. Dobře pro ně.
Bar je hezký nápad, přesto je to pár svařených jäklů a korpus.
Doba realizace? Maximálně měsíc a to je ještě dlouhá doba, protože si to dělali prakticky celé svépomocí.
Přestaňme adorovat bílé stěny, případně variantu “oškrábat malbu”. Nazývejme věci pravými jmény. Přestože více neznamená vždy více, méně je jednoduše méně.
16.07.2024 19:34Martin [msstavby.cz] :
Tjs: Pravděpodobná délka realizace interiéru přece nedefinuje její kvalitu. Je to jednoduché, čisté, lehce surové. Zároveň je zde propojeno více funkcí.
16.07.2024 21:57Píšu o nových podnicích v centru Ostravy téměř 10 let. Viděl jsem již leccos. Tohle patří k těm hodně lepším co se za poslední roky otevřelo. Což neznamená, že to je také jediný podnik.
Vznikaly podniky, které se připravovaly dlouho a byl z toho i kýč. Stěny s nápisy Latté, Paris apod. mě s prominutím neberou.
PP :
Nejsem odborník na design, ale když vidím tu Lajku a nezapravený strop, ponechaný původní hák centrální světla, nerovný strop (nevystěrkovaný), zjevně ne extra pečlivě přisádrované upevnění nových kabelů světel, mám pocit, že to není minimalistické, ale odfláknuté. To nijak nesouvisí s tím, co tam vaří a jak je to chutné, ale nerovné stěny mohou být tak v garáži, ne v pohostinství. Nevydával bych to za minimalistický design, ale svého druhu ledabylost.
17.07.2024 14:19Tjs :
Martin [msstavby.cz]: já bych jen byl spokojenější, kdybyste svůj subjektivní názor přestal zaměňovat za objektivní pravdu. Líbí / nelíbí nerovná se dobré / špatné.
17.07.2024 17:21Martin [msstavby.cz] :
Tjs: Můj subjektivní názor je založen na dlouholetých zkušenostech toho, čemu se věnuji. A míst, které navštěvuji. Já bych byl spokojenější, kdyby čtenáři, když nesouhlasí, se trošku zamysleli nad tím, než něco napíšou a nesklouznou automaticky k tomu, že se svým názorem hned automaticky shazuji. Ale chápu, že ve městě bez vkusu jako je Ostrava je dost těžké najít měřítka pro porovnání. Doporučím tohle video. https://www.youtube.com/watch?v=EdjJr4-4Rkk
PP: Nevaří se tam. Je to espresso bar. Nerovné stěny mohou být kdekoliv.
17.07.2024 18:17Hanys :
Ano, máte pravdu ,k internetu se dostane každý, a nejhorší jsou samozvaní gastro odborníci a gurmáni kteří rozumí všemu, a dokážou poškodit svým nesmyslným hodnocením slušný podnik jen proto, že se jim nelíbí záchodové mísy. Sami neumí udělat ani vaječinu.
17.07.2024 20:07Martin Moravec :
PP: Já mám pocit, že oproti zahraničí dáme víc na design interiéru, než na kvalitu jídla nebo pití, které se tam podává. U nás se do interiérů obecně fakt investuje dost peněz, ale pak tomu neodpovídá kvalita toho produktu. Stačí cestovat a navštívit Itálii, Rakousko nebo Řecko a zajít si do obyčejného bistra nebo restaurace. Uvnitř to není žádné hogo fogo, ale chuťově je to bomba. Já jsem spíš pro tento přístup. Nemusím mít v kavárně srovnaný strop, ale chci mít dobré kafe. Stejně tak nemusím mít luxusní stoly a židle, ale chci kvalitní jídlo.
David Komár :
Martin Moravec: Ono je to dáno i tom, že na onom místě se zkrátka musíš cítit dobře. Vykládá o tom i Adam Gebrian. To, jak se na daném místě cítíš, je dáno především interiérem a zázemím, které je ti poskytnuto. Služby a servis jdou pak s oním prostorem ruku v ruce. Ale když doslova nefunguje druhé, tak…
18.07.2024 18:20AdamK :
FYI: Tak dneska jsem navštívil Lajku osobně a musím říct, že na živo je to skvělý prostor. Působí a vypadá o řád lépe než z těchto pár fotek.
19.07.2024 15:41Martin [msstavby.cz] :
AdamK: No, osobně by si tam mělo zajít více čtenářů „nejsem odborník na design, ale“… :))
22.07.2024 09:02