Předvánoční nadílka nových zajímavých podniků, které vznikly v centru Ostravy.
Radegastovna na náměstí
Přímo na Masarykově náměstí v bývalém, obchodním domě Baťa, se otevřela Radegastovna. Podnik kromě piva nabízí tradiční českou kuchyni. Hned po otevření se stal podnik velmi navštěvovaným. Od pondělí do čtvrtku je navíc podnik otevřen až do půlnoci.
FB Radegastovna na náměstí
Podnik také na sebe poukazuje decentně.
Centrum PANT
Na rohu ulic Čs. legií a Nádražní se otevřelo kulturně vzdělávací centrum s kavárnou a knihkupectvím. Podle zakladatelů ze spolku Pant se bude jednat o místo pro přednášky a setkávání – pro otevřenou a sebevědomou společnost, která se zajímá nejen o historii, ale i současnost a není jí lhostejná budoucnost.
FB Centrum PANT
Lepší fotografie interiéru zveřejníme v dalším přehledu…
Burfi
Na pěší zóně 28.října nahradila vegetariánská restaurace fastfood. O restauraci si můžete přečíst také na Patriot Magazínu.
FB Vegetariánská restaurace Burfi
ODVAZ – Divadlo improvizace
Mezi předvánočními novinkami je také nové divadlo. Jedná se po Komorní scéně Aréna, Staré Aréně a divadla Antonína Dvořáka o již čtvrté divadlo, které působí na pěší třídě 28.října.
FB ODVAZ – Divadlo improvizace
CVRK
Nový designový obchod otevřel na rohu ulic Vojanova a 28.října. CVRK jsou unikátní showroomy a prodejní galerie začínajících návrhářů, šperkařů a designérů. Obchod funguje i 2x v Praze.
FB CVRK
Sweetbar
Sweetbar vznikl namísto restaurace Bon Gusta, která se přestěhovala do větších prostor. Podnik najdete na ulici Nádražní u tramvajové zastávky Důlm Jindřich.
FB sweetbar
Cukrárna Kolbaba
Nová cukrárna vznikla v blízkosti divadla Jiřího Myrona na ulici Čs. Legií 145/48.
FB Cukrárna Kolbaba Ostrava
Country Life
První prodejna zdravých potravin Country Life mimo Prahu byla otevřena v cípu jižní části budovy Nová Karolina Park.
Royal SPA by OPI
Na ulici Biskupská 3337/1 byl otevřen nový salon. Koncept v Ostravě přináší designový a zároveň tradiční, ruční krejčovský salon pro muže Royal Tailor (ruční technologie výroby pánských obleků/oděvů) a ten se propojuje v projektu se salonem krásy pro ženy (americká přírodní péče o nehty a tělo). Vše ve formě black(muži)@ white(ženy)- v jednom propojeném prostoru, ve kterém zároveň ženy mohou sledovat výrobu oděvů v prosklené ruční dílně osázené vnitřní zimní zahradou.
Spicebox
Vegetariánskou restauraci Ojero nahradila restaurace Spicebox. Podnik se nachází na Ulici Poděbradova 23.
Inn
Inn je nová dýmkárna a bar na ulici Milíčova 16 v blízkosti Husova Sadu.
FB Inn
2117 of Sweden
Na ulici Poštovní vznikla prodejna s outdoorovým oblečením.
Dáreček na míru
Specializovaná prodejna na dárky byla otevřena na ulic Čs. Legií.
Lékarna Apavar
Nová lékárna vznikla na roh ulice Jurečkova.
Vamoos Cocktail Bar
Nový bar vznikl také na ulici Musorgského v lokalitě ulice Stodolní. Sledovat velké množství podniků, které fungují v lokalitě Stodolní je celkem složité. Tento bar se však ničím od jiných barů na Stodolní neliší. Samotný interiér není ničím zajímavý.
Realita Gaming Bar
Nový herní bar se nachází na Smetanově náměstí 3116/10 v Kampusu Palace.
Realita Gaming Bar Vám nabídne v herní části velký výběr her, filmů a aplikací pro brýle s virtuální realitou, kdy budete moci zapojit své celé tělo při hraní a nemusíte se krčit u televize. Budete si taky moci zahrát na nejnovějších Xbox konzolích a zúčastnit se turnajů o ceny ať už v NHL, Fifa, Forza atd. Nabídneme taky jedinečné závodní simulátory s volantem, pedálem a brýlema na VR, díky čemuž se budete cítit jako na závodním okruhu.
Další část je barová část, kde máme k vyzkoušení nejrůznější druhy neznámých piv a nealka a alka. Budete si moci vypůjčit různé stolní hry, zahrát fotbálek nebo zazpívat u karaoke jukeboxu.
Oblast dolu Hlubina
Mnoho novinek také najdete v oblasti dolu Hlubina. K již zaběhnutým podnikům jako je klub Heligonka, Kavárna Maryčka se přidávají další. Jedním z nich je kino Cineport. Kino se řadí k těm menším a má dva sály, které plní skvělá dramaturgie.
Dalším je Díra v Provozu. Jedná se o místo, kde si můžete starou technologií vyvolat fotografie či film. Přestěhoval se sem také Plan B Hardcore Cafe, který byl původně u ostravského magistrátu. Poslední z novinek je Klub Hlubina. Klub je víceúčelový prostor, kde probíhají koncerty, přednášky, workshopy a další události. Součástí klubu je bar a vegetariánské/veganské bistro v příjemném posezení.
Na ulici Českobratrská se připravuje podnik Sladké pečení.
Z Masarykova náměstí na ulici Tyršovou se přestěhovala prodejna s fotoaparáty a příslušenstvím. Co vznikne zde, nevíme.
Článek navazuje na předchozí přehledy viz hashtag #podniky (vždy pod nadpisem), anebo níže související články…
Až na výjimky mapujeme oblast historického centra Ostravy. Pokud víte o dalších podnicích, případně se chystáte nový otevřít, dejte nám vědět přes kontaktní formulář, případně pište do komentářů.
Xavier :
Pěkné! A jak to bude s tou dýmkárnou, až vstoupí v platnost ten „protikuřácký“ zákon?
19.12.2016 11:17Burfi …nové prostory jsou fajn. Jen je škoda, že se pořád ještě nenaučili vařit. S podivnou mytologií v zádech prostě nikdo daleko nedojde…
Martin [msstavby.cz] :
Xavier: Dýmky jsou ze zákona vyňaty.
19.12.2016 11:25Lucinka :
Zapomněli jste zmínit woodies – otevřeli super obchůdek na Stodolní!
19.12.2016 11:57LK :
Xavier: plné Burfi každý den Vám bude tvrdit opak ;-) jo a zrovna jsem v něm dneska byl :-D
19.12.2016 12:07Xavier :
martin [msstavby.cz]: Dík, to jsem netušil! :)
LK: Tak se schválně zkuste zeptat. I když si nemyslím, že Vám ti lidé řeknou pravdu, pokud to nebudou Vaší známí. Z vegetariánů, které znám (já sám vegetarián nejsem, ale do Burfí sem tam zajdu, protože žena vegetariánka je :)), mi většina tvrdí, že ta jejich kuchyně většinou není nic moc (i když negeneralizují – občas se tam něco dobrého najde), ale je to přesto jedna z mála vegetariánských restaurací v Ostravě a stále je to nadprůměr. Domnívám se, že ta plnost v Burfí souvisí spíše než s chutností jídla s tím jejich konceptem: spousta (vege) jídla (přidávat si lze do nekonečna) bez čekání a za příznivou cenu ;-)
19.12.2016 13:12PetrM :
další nový „podnik“ na rohu Miličovy a Čs. Legií nahradila prodejnu sportovního zboží náborová kancelář scientologů (vedle Ostravanky)
19.12.2016 13:41Xavier :
PetrM: A já si říkal, že v tom okolí najednou cítím nějakou větší koncentraci thetanů! Nu, nezbývá než doufat, že si pro ně již brzy přijedou z toho jejich galaktického impéria a odvezou je zpět na jejich domovskou planetu.
19.12.2016 15:08jan :
A co novy shop s TV produkty v prostoru vedle masarykace kde bylo o2. To se nehodilo ;)
19.12.2016 18:04aldik :
by mě zajímalo, v kolika z těch nových podniků lze zaplatit kartou a v kolika musím jak vocas sebou nosit hotovost :D A akceptace karet by jim tržby určitě zvedlo.. a ne málo. ;)
jan :
aldik: Az nebudou vyděračské podmínky za pouziti terminálu, tak pak ano budete moct platit kartou
19.12.2016 20:44Hynek [msstavby.cz] :
Lucinka: nezapomneli. jsou to dva mesice zpet: http://www.msstavby.cz/nove-podniky-30-09-2016/
jan: eeh.. to byl brezen! nebo se presunuli zas jinam? mame zde: http://www.msstavby.cz/nove-podniky-v-centru-ostravy-7-29-03-2016/
aldik: ja nejsem restaurater, ale treba U skakaveho ponika maji leta preventivne uz pred dverma(!) anglicky napsano, ze neberou karty. zrejme proto, ze za rohem je Mercure a naproti je hotel Maria, tzn je tam od jakziva vyssi koncentrace cizincu, kteri se chcou nadlabnout a nemaji casto vymeneno.. a presto k tomu kroku ani tady za ty leta proste nepristoupili. myslim si, ze to o necem svedci…
za kazdeho platice kartou platis jako obchodnik poplatek karetni spolecnosti + bance, ktera kartu vydala + provozovateli terminalu.
20.12.2016 03:34Martin [msstavby.cz] :
Vyskočilo na mne na FB. Mr. Sushito nová sushi restaurace na Roháčově. https://www.facebook.com/mrsushito/
20.12.2016 09:08Xavier :
Hynek [msstavby.cz]: Hynku, v tom předposledním se pleteš – ten nápis u Skákavého poníka mají z jiného důvodu. Stačí se zamyslet, proč ho nemají v restauracích okolních. Oni tam totiž ještě před rokem a půl platební karty normálně přijímali v podstatě už od začátku provozu (jako jedna z mála restaurací v Centru). Já toho občas využíval. Brzy po zrušení této služby se mi stalo, že jsem s tím tak nějak při návštěvě počítal a neměl u sebe hotovost (musel jsem si po konzumaci půjčit od spolustolovníka :-D). Na můj dotaz, proč to zrušili, mi servírka řekla, že z několika důvodů: 1) Servírky nedostávaly taková dýška (důvod naprosto hlavní – ze stejného důvodu k tomu asi přistoupili i v blízké pizzerii Caruso, kde se kartou dalo platit také); 2) Když bylo plno, nestíhalo se (to moc nechápu, ale budiž); 3) Poplatky…
20.12.2016 09:42Takže tak a příště bez znalosti faktů prosím nefantazírovat :-D
Crazym :
Xavier: Velmi sdílná servírka :-) Znalosti, fakta, fantazie a teď kdo se plete :DD Něco je špatně když o takových věcech mluví a rozhodují servírky. Viděl bych to spíš na opačné pořadí, peníze vždy až na prvním místě a z těch tří důvodů bude jeden nejspíš zástupný :-) Ale jen fantazíruji, znalosti sice nějaké mám ale fakta mi chybí, psst, nikomu to neříkejte :-)
20.12.2016 11:32Xavier :
Crazym: Náhodou tu nejmenovanou servírku znám ;-) Ono to samozřejmě není tak, že by o tom rozhodovala servírka. Jak sis ale určitě během svého života všiml, značnou část „mzdy“ servírky tvoří právě tuzéry. Pokud se stane, že servírka o značnou část příjmů přijde, asi se ji to příliš líbit nebude, vzhledem k tomu, že mzda „reálná“ je u nich většinou jen těsně nad minimem. Pokud se pak bude vztekat větší množství servírek v jednom podniku, že je jim takto krácena mzda, asi to majitel podniku nebude mít jednoduché. Může samozřejmě zvýšit mzdu skutečnou, ale to zase sáhne do kapsy sobě, že. V případě Poníka to bylo ještě komplikovanější, protože vedlejší Hobit, spadající pod téhož majitele, platbu kartou neumožňoval :-D
20.12.2016 14:09Takže ano, na prvním místě jsou v tom hlavně peníze :-)
O co mi ale původně šlo, bylo vyvrácení Hynkova tvrzení, že Poník „k tomu kroku ani tady za ty leta proste nepristopil“, což není pravda, protože ještě v létě minulého roku platbu kartou umožňoval; a také vyvrácení jeho vysvětlení, proč mají před vchodem ten nápis (mají ho tam proto, že spousta lidí byla na možnost platit kartou zvyklá… takže je rozumné upozornit nějak předem); a nakonec také o jeho tvrzení, že „to o necem svedci“, protože jelikož to tak nebylo, tak ani nemá co svědčit :-D
Dolil :
Pokud si mohu vybrat, tak vybírám podnik, který přijímá platební karty.
20.12.2016 15:02Crazym :
Xavier: Jo tak to jo, to chápu, taky jsem za svého života píchal pár servírek a všiml si z čeho a jak žijí, byly to sice až na vyjímky jednoduchá stvoření ale jak se začaly vztekat bylo zle, akorát v mém případě šly prostě o dům dál :DD
20.12.2016 16:39V každém případě nemáme spor ať tam byl důvod jakýkoliv, já taky nemám rád parazity na mé práci a to platby kartou a s tím spojené instituce bohužel u nás jsou :-(
Xavier :
Crazym: Já neříkal, že jsem jí píchal… asi jsi ji neviděl :-D Ta známost má jiné kořeny, ale to je fuk…
20.12.2016 17:09Máš pravdu, je to tak. Ale není to problém jen ČR…
Hynek [msstavby.cz] :
Xavier: ty jsi nejaky cimprlich ti povim. :) tady aldik napsal, jak takovy terminal uzasne zvysuje trzby. tak jsem upozornil na to, ze takovy terminal neni jen ciste dobro, ale plati se nejmene poplatky s nim spojene. ze obsluha neumi zakaznikovi rict, jak se zadava do terminalu dysko, anebo to nemaji v terminalu nastaveno vubec, povazuju za ciste jejich boj.
ja hlavne psal o Ponikovi, protoze je to podle me podnik, ktery by mel byt prukopnikem v pouzivani karet, protoze ma na dohled dva hotely a bylo to slusne nekuracke misto opravdu siroko daleko, kde se dalo najist i v relativne pozdni hodine. a misto toho strci pred vchod tabuli, ze karty neberou.. (jakoze mivali stejne porad plno, tak jim to svym zpusobem muze byt jedno, ale snad si rozumime).
jestli jsem se sekl s tim placenim, tak mozne to je. ja tam chodil pravidelne nekdy pulka 2014-zacatek 2016 a placeni kartou teda nepamatuju. ale to je jedno, ja si na to vzpomnel hlavne, protoze ta tabule me vzdycky rozesmeje, kdyz jdu kolem. ze by ji psali anglicky pro stamgasty fakt rozporovat nemam silu, protoze servirku osobne neznam. :D
21.12.2016 04:14Xavier :
Hynek [msstavby.cz]: Já se nevyjadřoval k tomu, co jsi psal ohledně platebních karet a restaurací, ale pouze k tomu, co jsi psal konkrétně o Poníkovi ve vztahu k platebním kartám, což prostě nebyla pravda. A jelikož je to tak, stavět na tom jakoukoli argumentaci nemůžeš. Nebo patříš k lidem, kteří rádi šíří hoaxy?
Poník, pokud jde o restaurace, rozhodně k průkopníkům platebních karet patřil. Že se jich vzdal, je jejich vnitřní záležitost. Vzdát se něčeho ale neznamená, že přestali být průkopníkem… Byli jedním z prvních restaurací, která tu možnost zavedla… z ještě dřívějších mě snad napadá pouze Imperiál a pizzerie Caruso.
Chceš-li důkaz, tady máš jeden z FB Pivovarského domu: máš: https://postimg.org/image/sb8s695lp/. Přesné datum zrušení té služby se mi zjišťovat nechce. Nezáleží na tom. V polovině roku 2014 ta služba ale stále fungovala…
Ale k tématu: nevím, jak moc se tomu dá věřit, ale tady lze filtrovat restaurace podle toho, zda v nich je možnost platit kartou: https://www.restu.cz/ostrava/platba-kartou/ – sám jsem jich z toho seznamu pár zkusil a můžu potvrdit. Takže to asi až tak výjimečné nebude…
21.12.2016 09:23aldik :
jan: No pokud je mi známo, tak z rozhodnutí EU se už poplatky z každé transakce museli snížit. A s hotovostí má obchodník přece taky nemalé náklady, převoz do banky (ať už sám, nebo bezpečnostní agenturou, starosti s počítáním tržby, objednávkou drobných do trezoru aby bylo z čeho vydávat..)
Evidentně zdejší osazenstvo nemá rádo karty, když jsem dostal tolik mínusů :D
21.12.2016 15:42Hynek [msstavby.cz] :
Xavier: v pohode. jak rikam, jestli jsem se sekl v pouziti karet, tak se omlouvam, mam to zafixovane asi blbe. jako hoax bych to neoznacil, protoze to je cilene smyslena zprava za ucelem manipulace. to s tim, ze si neco blbe pamatuju, nema moc spolecneho, ac vysledek muze byt podobny.. ale od toho jsou tu komentare, abychom se dokazali opravit.
aldik: ano, poplatky za pouziti karty museli snizit, ale do ostatnich poplatku jim EU uz mluvit nemuze.
21.12.2016 17:14Koudy :
Ty poplatky se dají velmi dobře ostrouhat pokud na banku tlačíte. (Vlastní zkušenost). Co 3 měsíce volat že to rušíte a oni vždycky cuknou o kousek. S tou lepší nabídkou jdete do jiné banky tam vám slíbí lepší podmínky a vy jdete zpátky do svojí banky a necháte jí to dorovnat. Hlavně si ale pohlídejte že to máte na neurčito. (Taky vlastní zkušenost :-/)
26.12.2016 09:35Permonik :
DOstal jsem tip od kamaráda na dobrou restauraci, ale nemohl si vzpomenout na jméno. Vaří dám z vlastních farmářských čí domácích potravin, ale stračená pub to není, nenapada někoho z vás co by to mohlo být, a popřípadně kde?
08.01.2017 07:31dolil :
http://nahradbach.eu/
14.01.2017 09:07dolil :
http://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/zname-reznictvi-po-temer-30-letech-opustilo-centrum-20170118.html
18.01.2017 17:19Jiřík :
dolil : Jen se přesunul o kousek dál, to není žádná hrůza.
18.01.2017 17:56dolil :
„Centrum je mrtvé, lidí tu chodí málo,“ řekl Deníku Milan Gebauer
18.01.2017 17:59A proto se přemístil do Přívozu.
Martin [msstavby.cz] :
dolil: Lol. Z diskuze na FB:
„zavřel protože měl nejhorší řeznictví v okolí ne protože je centrum mrtvé :-) řezník na Kuřim rynku je furt narvaný, fronty jsou běžně i v Martinovské a skvěle se dá nakoupit i u Chodury na Sykoraku… Gebauerovo řeznictví bylo prostě hrozné, proto skončilo.“
„Nevím nevím, o pár kroků dál na Kuřím Rynku je v řeznictví plno i v 10h dopoledne.“
„Tam mi to smrdělo ? A kousek dál – na ul. Poštovní se bude otevírat nové řeznictví.“
„Odchod jednoho řezníka snad není žádná pohroma. Výběr v centru je pořád velký. Já si jen pamatuji, že když jsme tam volali ohledně kuřecího, jestli mají čerstvé, chlazené, tak nám po chvíli paní prodavačka řekla, ano zastavte se odpoledne, už bude rozmrazené a čerstvé. No, nepřišli jsme :-)“
Takže máme řeznictví na Rynku, u Sýkoráku. doslova masovou pasáž MM centrum já nevím kde ještě a budeme zase plakat, že koncept a vizuál co vábil téměř 30 let už netáhne?
Navíc, borec se stěhuje? Nemůže? Musí zůstat tak kde byl odjakživa? Již dlouho funguje volný trh…
18.01.2017 22:29Summerboy :
martin [msstavby.cz]: Sice jsem tam asi nikdy nebyl, ale kdyz jsem videl, ze uvadi, ze „centrum je mrtve“, tak mi bylo jasne, ze za tim musi byt neco jineho (treba nizka kvalita a stary koncept), protoze centrum tedy rozhodne mrtve neni a bylo daleko mrtvejsi v dobach, kdy se tomu panovi darilo…
19.01.2017 01:10dolil :
Mám dotaz na místní osádku; jak chápete, či si mám vysvětlit ohodnocení mého posledního příspěvku? Naturální konstatování, pro někoho +, někteří ovšem dali -. ??? Dá se z toho něco vysledovat? Anebo mnozí klikají z kratochvíle, pocitů? Děkuji za názory ohledně +/-.
19.01.2017 09:01jp :
Jako tohle ? „„Centrum je mrtvé, lidí tu chodí málo,“ řekl Deníku Milan Gebauer. A proto se přemístil do Přívozu.“ Asi mají někteří pocit, že v Přívoze to více žije… a potom jsou tací, kteří mají asi opravdu pocit, že je to v centru pořád horší a horší (neříkám, že je to nějaká pecka, ale dle mého je to lepší a lepší).
19.01.2017 09:36Michal :
Tady se zavřené podniky nesledují. Kazí to místním boomařům statistiky.
19.01.2017 09:38dolil :
jp: ano
19.01.2017 09:47dolil :
https://smlouvy.gov.cz/smlouva/888113
28.01.2017 14:47Crazym :
Včera jsem viděl, že už je v provozu na Tyršově ulici bývalá Španělská, pak U Radi, nyní Boule za ušima https://mapy.cz/s/1mypV
28.01.2017 16:50dolil :
Nabídka a ceny menu Radniční restaurace
od 1. 2. 2017
– tři masová menu + polévka (90 korun)
– jedno bezmasé menu + polévka (85 korun)
Dále vegetariánské nebo manažerské menu
28.01.2017 19:26dolil :
https://www.facebook.com/acafeostrava/
30.01.2017 14:55dolil :
https://www.facebook.com/blackkalebar/
07.02.2017 11:43