Přehled nových podniků vzniklých koncem léta v centru Ostravy.
Bohužel se přehled může zdát lehce nepřehledný. I když jsme poslední přehled vydali na konci července tohoto léta, máme pro vás 26 novinek. Nastupující gentrifikaci však podlehla vegetariánská restaurace Ojero, kterou by měl údajně nahradit další podnik Spicebox, který je nyní jen ve Foru Nová Karolina a Plan B Hardcore Cafe, kterému nebyla prodloužena nájemní smlouva a na objektu se objevila vývěska „Tobogan Art & Music Club“, o kterém nikdo nic neví.
Bistropen
Na Landeku otevřelo nové bistro. I když se bistro nachází již v Petřkovicích, je z centra pěšky, či na kole, co by kamenem dohodil.
FB Bistropen
OM Café
Po hotelu city.city s restaurací Loft, či galerii Jeden Tag otevírá v Přívoze další zajímavý podnik. Přímo na náměstí Svatopluka Čecha, přesná adresa Nádražní 512/172, otevřelo vegetariánské bistro.
FB OM Café
Nejen sladká
Nové příjemné bistro Nejen sladká, nacházející se na pěší třídě 28.října 13, nahradilo Cafe 10. Bistro vás hned učaruje svou rozmanitě podmanivou nabídkou.
FB Nejen sladká
Rybárna na rynku
Mnoho lidí si na sociálních sítích stěžuje, že Ostrava nemá svou rybárnu, kterou pamatují z dob svého mládí. Ostrava má rybárnu dlouho. Nacházela se u Sladovny na Fifejdách. Nyní se přestěhovala přímo do historického centra na samotné Jiráskovo náměstí / Kuří rynek.
FB Rybárna na rynku
Kofi Lab
Tato kavárna se přestěhovala z budovy Impact Hubu na Antonína Macka 3. Připraví vám kávu mnoha alternativnímu způsoby. Krom mnoha dalších druhů kávy a kávových produktů zde také zakoupíte čerstvě praženou kávu z pražírny Supremo Kaffeerösterei v Mnichově.
FB Kofi Lab
FÆNCY FRIES
Na ulici Přívozská 9 otevřela své dveře hranolkárna, která se rychle stala trhákem, obdobně jako v nedávné době Just donuts. V současnosti toto rychlé občerstvení nabízí belgické hranolky v několika velikostech, dýňové hranolky a limonády. Do budoucna uvažují s cibulovými kroužky, či Fish and chips. Samotný design prodejny je založen na čistých a velmi elegantních liniích.
FB FÆNCY FRIES
Pivotéka Ostrava
Z ulice na ulici Nádražní 46 se přestěhovala Pivotéka. Najdete zde pivo z celého světa a například i pivní kosmetiku.
FB Pivotéka Ostrava
Woodies Concept Store
Na rohu ulic Stodolní a Nádražní ulice otevírá 1.října Woodies. Jedná se o první kamenný obchod e-shopu Woodies, který má své kořeny v Ostravě. Návrh vytvořil architekt Petr Kundrát z firmy PROJEKTSTUDIO. Více informací k opening party najdete ZDE.
FB Woodies
Bernie´s Grill & Wine Restaurant
Na rohu ulic Stodolní a Poděbradova otevřela nová dvoupatrová restaurace.
FB Bernie´s Grill & Wine Restaurant
LovingRaw
Nová restaurace vznikla v objektu administrativní budovy Nová Karolina Park. Podnik nabízí raw restauraci, kavárnu s nabídkou raw a veganských snídaní, obědové menu, dezertů a nápojů.
FB LovingRaw
Radegastova pivnice
Přízemní prostor v původním obchodním domě Baťa zaplňuje Radegastova pivnice.
Gelatomania
První zmrzlinárna otevřela své dveře v podloubí rezidencí na Karolině. Přesněji ulice Jantarová 3347. Podnik nabízí italskou zmrzlinu a další dezerty vyráběny přímo na místě.
FB Gelatomania Ostrava
Jáma 10 gallery
Na ulic Přívozská 22, do sousedství Husova sadu, se přestěhovala galerie.
FB Jáma 10 gallery
A ve vedlejší prostoru vznikla prodejna tapet..
Luxusní shop
Na ulici Puchmajerova 9 nově otevřel outlet s dámskou značkovou konfekcí značek ZARA, ASOS, MANGO. Interiér potěší čistým designem.
FB Luxusní shop
Sadova Grill Café
V jedné z historických vil na ulici Sadová 1274/6 u Komenského sadu vznikl penzion s restaurací.
FB Sadova Grill Café
Boule za ušima
Velmi oblíbená Bon Gusta se stěhuje do větších prostor na ulici Tyršova 31 a zároveň mění název na Boule za ušima. Krámek po Bon Gustě na Nádražní obsadí Sweetbar, který otevře v říjnu.
FB Bistro Boule za ušima
Royal Salon
Otevření se blíží také u novinky s názvem Royal Salon. V předchozím přehledu jsme podnik chybně označili pouhým salonem krásy. Koncept v Ostravě přináší designový a zároveň tradiční, ruční krejčovský salon pro muže Royal Tailor (ruční technologie výroby pánských obleků/oděvů) a ten se propojuje v projektu se salonem krásy pro ženy (americká přírodní péče o nehty a tělo). Vše ve formě black(muži)@ white(ženy)- v jednom propojeném prostoru, ve kterém zároveň ženy mohou sledovat výrobu oděvů v prosklené ruční dílně osázené vnitřní zimní zahradou.
Burfi
Vegetariánská restaurace Burfi se stěhuje do větších prostor na pěší třídu 28. října 38. Tento podnik paradoxně nahradil zde původně sídlící McDonald´s.
FB Vegetariánská restaruace Burfi
Pirožky
V přístavcích k OD Ostravica se relativně nově prodávají pirožky.
Heiwa kafé
Nová japonská kavárna vznikla ve vnitrobloku Staré radnice na Masarykově náměstí 1. Kavárna nabízí posezení v zenové zahradě. Problémem může být kostrbatá otevírací doba, která je středa a pátek 15:00 – 20:00, sobota 9:00 – 17:00. Více o kavárně například v Deníku.
Heiwa kafé
Na ulici Čs. Legií vzniká prodejna specializována na dárky na míru.
Na ulici Poštovní nově vzniká prodejna 2117 of Sweden. Filozofií značky 2117 of Sweden je vytvořit kvalitní oblečení čistého skandinávského designu se špičkovou funkčností do náročných podmínek a vyrábět je v duchu trvale udržitelného rozvoje.
Na ulici Puchmajerova vnikla prodejna s cyklistickým zaměřením. Původně zde sídlící Tescoma se přestěhovala do OC LASO.
V přízemí Kampusu Palace vzniká Gaming Bar.
Článek navazuje na předchozí přehledy viz hashtag #podniky (vždy pod nadpisem), anebo níže související články…
Až na výjimky mapujeme oblast historického centra Ostravy. Pokud víte o dalších podnicích, případně se chystáte nový otevřít, dejte nám vědět přes kontaktní formulář, případně pište do komentářů.
Petr :
Než začneme dělat zkratkovité závěry, zjistíme si za domácí úkol více informací. Zrovna Ojero a Plan B jsou spíš oběti svých vlastních problémů, než gentrifikace. Ale gentrifikace zní víc sexy a bulvárně.
30.09.2016 06:01Adam :
Veganská strava je extrémně předražená, protože je to zcela okrajová úchylka. Označit zánik takového podniku gentrifikací by bylo vážně trapné za každých okolností. Ale v tomto případě tam navíc hrály roli úplně jiné problémy, takže to je úplně mimo. O co se tady snažíte?
30.09.2016 08:03Martin [msstavby.cz] :
Adam: Petr: Vycházíme z informací,které se k nám dostaly. Netušíme, co se šušká po poavlači nebo podloubích. Sám Plán B uvedl tuto skutečnost na své FB profilu v komentáři. Jestli tomu je razantně jinak se můžeme jen dohadovat. Ojero má nahradit franšíza, v čemž se automaticky točí více peněz. Navíc je to diskuze, takže pokud máte více informací, klidně je sdělte.
Za předraženou stravu považuji úplně něco jiného. Taková nabídka ani v Ostravě není.
Btw chlapci, došli jste dál, než za první odstavec?
Michal :
Bezva. A čistý přírůstek je tedy jaký?
30.09.2016 09:16Nebo stále platí „to my nesledujeme?“
Martin [msstavby.cz] :
Michal: Čistý přírůstek bude, až začnou vznikat nové objekty s komerčními prostory. My ukazujeme to, že obchody z centra jen neutíkají, ale vznikají i nové. Jemi líto, že ti bouráme tvůj zapšklý domeček z karet, ale už se s tím smiř.
30.09.2016 09:23veltropazzo :
Adam: Možná to, Adame, nemyslíte pejorativně (že veganství je okrajová úchylka), nicméně to na některé čtenáře může působit útočně.
Zamyslete se: Podle studie z roku 2008, bylo v USA 7.3 milionů obyvatel vegetariánů, což mělo dělat 3,2% obyvatelstva. 1 milion z toho byli vegani (cca 0,5%). Podle stejného článku, který zmiňuje tuto studii, v té době v ČR bylo cca 153,000 vegetariánů (ekvivalent 1,5%).
Četnost jména Adam v ČR bylo loni 45815, to dělá nějakých 0.44% populace ČR. Posuzujíc podle toho, být jména Adam, je daleko více okrajová úchylka, než být vegan či vegetarián. Myslím to čistě statisticky, nikoliv pejorativně. Přesto, takto napsáno, by se některý Adam mohl i nasrat. (P.S.: Nejsem vegan, jen empatický člověk, co soucítí s vegany, a teď nově i s Adamy).
K tématu: Ojero zavřelo, protože prostě zavřelo. Jestli tam pak otevře SpiceBox je shoda okolností, ne příčinná souvislost. Plan B zase od začátku existence sekal dluhy. Já osobně bych v baráku taky nechtěl někoho se statistícovými dluhy.
Xavier :
Bistropen na Landeku vyzkoušen ve středu – mají poměrně fajn pivní zázemí (Bernard + Koníček). Nicméně vařit jim příliš nejde (v pěti lidech vyzkoušeny dva druhy tortil + jeden burger – všichni si ztěžovali). Kromě toho problémy s obsluhou (neustále zapomínání, popletení objednávky atp.).
Hranolkárna je naprostá paráda! Vyzkoušeno – takhle hranolky nedělá nikdo v Ostravě!
K tomu Planu B – jelikož šlo o můj oblíbený podnik, slzička ukápla. Dle informací, které mám, byly opravdu nějaké problémy s majitelem, který se rozhodl, že chce danou boudu vyhradit pro „kvalitní kulturu“. Asi zase nějaký klaun s totalitními sklony :-) Plan B ale zcela nezanikl – v současné době má provizorní velký stan na Hlubině, jsou tam koncerty i bar ;-)
martin [msstavby.cz]: Že v Ostravě taková nabídka není? Pleteš se. Podnik na Zámecké má krásně předraženou nabídku: http://cms2.netnews.cz/files/attachments/986380/38582-WebPage.pdf . Ale dobře, jestli bereš jako nepředraženou nabídku to, že jen za to, že si sedneš, zaplatíš 15 korun (couvert), za nejlevnější polévku 75 korun, a k tomu za další chod třeba 400, tak ok :)
Adam: Nesouhlasím s tvou volbou slova „úchylka“. Na toto slovo je v posledních letech vázáno mnoho pejorativních konotací, takže bych spíše hovořil o „odchylce“, kterou skutečně toto stravování statisticky je. Jak jsi ale přišel na to, že je to předražené? Možná tak v restauracích, což je logické (nižší poptávka – k tomu tam často vaří z pitomých nezdravých bio věcí, což se prodraží). Ale s domácí stravou rozhodně ušetříš (vlastní zkušenost – žena je vegetariánka, i když já ne a ani to neplánuji… to spíše žena plánuje s blížícím se těhotenstvím přechod na mou „normální“ stravu. A prostě prožeru víc (i když ne z energetického hlediska)). Kromě toho je veganství hospodárnější a levnější i v globálním měřítku (stejná rozloha půdy uživí více veganů než pojídačů zvěře; zatímco si dá vegan kukuřici, pojídač zvěře si musí počkat, až ta kukuřice projde prasátkem ;-)). Takže netuším, kdes ty nesmysly pobral.
30.09.2016 11:15Xavier :
Xavier: Pardon, v prvním odstavci mělo být „stěžovali“ – psáno v rychlosti během práce :)
30.09.2016 11:17Martin [msstavby.cz] :
Xavier: Jako předražené mi to opravdu nepřijde. Denně bych za takovou částku samozřejmě nejedl.
30.09.2016 11:30Jakub Šedý :
Dobrý den,
30.09.2016 11:33Prosím příště nez uvedete „v prizemí Kampusu Palace vzniká Gaming Bar. Dle letáku na dveřích „uzavřena společnost“ bohužel asi jen pro rezidenty kampusu.“ si prosim zjistěte podrobnosti, protoze Realita neni stále otevřená(jeji otevření se planuje cca za 14 dni“ a čeka se jen na poslední drobnosti. Podnik bude veřejně přístupný a neni pravda, ze bude jen pro rezidenty kampusu. Poprosil bych Vás opravit tuto větu a uvést vše podle skutečnosti.
Dekuji Šedý
jan :
Rybárna je fajn, jen by mohli umět udělat fish and chips. Protoze to co oni delaji fakt neni nic moc. Je to mastne až hrůza, misto cele pulky ryby jsou to jen jakesi brutalně mastné kousky. Nedavno jsem měl Fish and chips v Praze u Manesa (Ryby & Chips) a to je opravdu jiná liga. Přitom to není složité jídlo. Škoda člověk by si to dal, ale v Ostravě je to o žaludeční vřed :)
30.09.2016 11:44Martin [msstavby.cz] :
Jakub Šedý: Máme napsáno, že vzniká. Ale ok. Na dveřích byl skutečně ( i dle přiložené fotky ) papír s textem “ uzavřená společnost“.
30.09.2016 11:44Xavier :
martin [msstavby.cz]: Já tam byl jednou (bohužel jsem si předem nezjistil ceny). Najedl jsem se za cca 600 korun a spláchl to nepříliš zkušeně natočenou Plzní za 55 korun. A musím konstatovat, že jsem zažil na mnoha místech v Ostravě (i jinde) kvalitnější a chutnější stravu dokonce i za cca třetinu té částky. Známý si dal ten jejich hamburger za 270 korun (! – naprostá rarita; takovou cenu jsem za poměrně fádní, i když celkem velký burger neviděl) a říkal, že to byl průměr, který jinde vyjde do stovky. Tak nevím – pokud není tohle předražené (na poměry Ostravy), tak už fakt nevím, co by sis zde představoval.
30.09.2016 11:47Mimochodem, máš-li rád burgery, zkus tohle: http://www.blackdogs.cz/cs/beroun/menu – lepší, než v téhle vyhlášené restauraci, která má stále plno, a přesto drží rozumné ceny, jsem nikde nejedl :)
Ales :
Tady zase bude veselo…
30.09.2016 11:47Jakub Šedý :
martin [msstavby.cz]: Příště prosím Vas než napíšete nějakou blbost, zaklepte na dveře, my Vas rádi přivítame a pokecame a uvedeme vse na pravou míru… :)
Diky moc!:)
Martin [msstavby.cz] :
Xavier: Pokud ti tak záleží na ceně, kterou zde stále zmiňuješ, měl sis zjistit ceny předem.
Zde platí 100 lidí 100 chutí. Co chutnalo tobě, nebo kolegovi nemusí chutnat mě, nebo někomu jinému. Ano, na ostravské poměry…. To stálé klišé.
Burgery mám rád. Dám si klidně v Hogo Fogo za 165kč nebo u Myšáka za 44kč. Děkuji za doporučení, ale v samotné Ostravě a okolí mám hned několik míst na dobré burgery, natož abych jezdil do Berouna…
Například Jack Burger Bar, zmíněné Hogo Fogo, Kovárna, Saily Burger v Kopřivnici, Carbon v FM
30.09.2016 12:07Martin [msstavby.cz] :
Jakub Šedý: Dobře :D Se svými čerstvými 22 lety se tam stejně brzy podívám.
30.09.2016 12:12bapi :
martin [msstavby.cz]: V Ostravě Vám na burgery doporučím určitě taky Floriána v Proskovicích, Arrows a Barunku v Porubě nebo Stračenu ve Výškovicích. ;)
30.09.2016 12:29thvari :
Možná to bylo v některém z minulých výčtů, možná už na to někdo upozorňoval v některé z diskuzí, ale ve Výškovicích vznikl Stračena Pub nabízející dnes tak oblíbené pivní speciály.
30.09.2016 12:33bapi :
Jinak Comedor mi taky připadá předražený. Tipů na burgery je tady hodně a za 2/3 cenu, na mexiko preferuji Los Capolitos vedle Stodolní a kdybych chtěl top kuchyni, tak volím Guest na Korunní, který je považován za nej restaurant v Ově. Nebo obětuji dvě hodiny na cestu a zajedu do Entrée v Olomouci.
30.09.2016 12:33bapi :
Xavier: JJ. „And the vast majority of that land — about 30% of the word’s total ice-free surface — is used not to raise grains, fruits and vegetables that are directly fed to human beings, but to support the chickens, pigs and cattle that we eventually eat. Livestock production — which includes meat, milk and eggs — contributes 40% of global agricultural gross domestic product, provides income for more than 1.3 billion people and uses one-third of the world’s fresh water.“ Navíc tuším, že živočišná produkce se celkově podílí na znečišťování ovzduší snad z pětiny.
30.09.2016 12:42jan :
Musím souhlasit že s restauracemi je to v centru celkem bída. Kaváren je přehršel a restarací typu zaltý střed (jídlo za do 300) je poskrovnu (pominu tu žumpu Stodolní). V podstatě si vybavím pouze Babetti, Si, Pod Muzeem (tam na ten interier ale celkem prdi, pokud se neco nezmenilo), na hraně je Stela Marina. Amofora a Astoria ustrnuly v minulém století, pak ještě Mama. Dal jsem asi v koncích. Za mě je to co se týká restaurací celkem bídné. K Mexikaně mam odpor od dob jak zprzníli Elektru.
30.09.2016 12:42Xavier :
martin [msstavby.cz]: Ono je to klišé jen v jistém smyslu. Říkat něco takového v rámci ČR asi klišé trochu bude… průměrná cena v restauracích v jednotlivých městech (kromě Prahy) se asi moc lišit nebude. Já to ale myslel v trošku větším měřítku. V takové Vídni by cena 270 korun za burger asi nikoho nepřekvapila. Ale třeba si zkus do té restaurace zajít, uvidíme, zda budeš mít podobnou zkušenost a označíš to za předražené.
30.09.2016 12:43Já nemám problém připlatit si za burger, stejně jako i za jiné jídlo, pokud to má smysl. Pokud ne, označím to za předražené. Je to něco takového, jako by si Mekáč vyhodil ceny na 250 korun – samozřejmě bych řekl, že jde o předražený burger; resp., kdyby si zmíněný Myšák začal účtovat za burger 120. Nejde o tu cenu samotnou, ale o poměr cena/kvalita ;-)
Já mám burgery také rád. Všechna místa, která jmenuješ, znám – s výjimkou toho Kopřivnického. Takže taky díky za doporučení… možná někdy zkusím.
Mimochodem, BlackDogs jsou i v Praze, tak třeba až budeš mít cestu… :)
Xavier :
thvari: Díky! Jsouc pivař, určitě vyzkouším! :)
30.09.2016 12:44Xavier :
jan: Já bych přidal i další. Z pizzerií třeba Da claudio (lepší pizza než Babetti, dle mě samozřejmě :)) či Opatija, dále Skákavý poník (výborná domácí kuchyně!), Nashville (sice i tato restaurace „ustrnula v minulém století“, ale vaří dobře). A jelikož nejsem člověk štítící se asijské kuchyně, pak ještě restaurace Hanoj – neznám místo na Moravě/ ve Slezsku, kde by vám připravili lépe vietnamské jídlo ;-)
30.09.2016 12:48thvari :
Xavier: Nemělo by to být jsa pivař,… :-D? (Jsouc pivařka pro ž. r.)
30.09.2016 12:57Xavier :
thvari: Jo, díky za opravu… přechodníky mi občas činí problém :-D
30.09.2016 13:01jan :
Xavier: diky, ta opatia vypada slusne, vzdy jsem myslel ze tam delaji jen pizzu. Neshvil uz pro me neni centrum, to uz je snad privoz ne :) Ponik moc nezaujal ,ale pokud vari dobre proc ne
30.09.2016 13:30Adam :
veltropazzo: Dobře, aby se naši iracionální spoluobčané norodili: Z ekonomického hlediska je veganismus zcela dobrovolná komplikace vyžadující vzácné a/nebo těžko dostupné suroviny. A proto je zcela po právu zpoplatněn. Tak, takže tohle slovíčkaření máme za sebou. A teď k meritu věci: je to drahé => z principu se nejedná o ghentrifikaci.
Xavier: Jelikož jsme biologicky všežravci, vynechání masa, nebo dokonce všech živočišných produktů, vyžaduje nahrazení snadno dostupných živočišných živin těžko dostupnými náhražkami. Stejně vydatná normální strava je za současných cen zcela jednoznaččně levnější, takže vaše manželka buď jí o hodně méně, nebo zanedbává některé esenciální živiny. Z pohledu globálního se taky prosím oprostěte od vege/vega propagandy. Argument, že k produkci stejného množntví stejně výživného živočišného produktu potřebujete větší množství surovin, je prokazatelně pravda pouze u vody (a ano, to je problém). u opstatních zdrojů takové tvrzení prokazatelné není (např. kráva jí trávu, kterou lidé jíst nemohou, což veganská propaganda záměrně ignoruje). Živočišné produkty mají také mnohem vyšší „hustotu živin“, a proto je typicky levnější je převážet, a to i pokud je musíte třeba chladit.
30.09.2016 19:53Jp :
Adam: A ?
30.09.2016 20:35Balde :
nej Bruger, za mě, dělají v HOGO FOGO
30.09.2016 22:36Anna :
Díky za to, co děláte!
30.09.2016 23:30A propos všimla jsem si – zrovna dnes – jedné velmi zajímavé věci: podobné diskuse na internetu (povšimněte si, pánové, že mezi vámi diskutujícími není ani jedna žena) jsou často synonymem bojů o ego. Kdo ho má větší. A kdo má větší pravdu. Já nevím, přijde mi trochu úsměvné. Jen tak na okraj. Tak se mějte.
bapi :
Balde: Souhlas.
01.10.2016 07:40dolil :
Burger v HogoFogo vypadal a chutnal jako kus sekané v housce, vše zalité nějakou omáčkou mnoha chutí. To nejdůležitější, tedy chuť hovězího byla kompletně potlačena.
01.10.2016 09:21Vynikající Burger jsem měl v Loftu a Bistropen. Pjetka, Sí, Dock, PUB vše OK.
Hynek [msstavby.cz] :
Jakub Šedý: a co tak si takove blbosti v prvni rade nelepit na dvere? tenhle pristup me fascinuje. na dvere si nalepim „uzavrena spolecnost“, abych nasledne nekomu vycetl, ze to vzal vazne, nezaklepal a nesel si pokecat. wtf!
Kamil Staš :
skvělé burgry mají ve Florianu v Proskovicích
01.10.2016 19:31bychsi :
Do Comedoru se chodí na steaky a variace fazolí, to mají nejlepší a nejdražší, nechodí tam socky, co koukaj na ceny.
01.10.2016 22:43Pokud se někdo chlubí tím, jak zná burgery v regionu, svědčí to o nějaké rozumové chybě.
Petr :
Bylo by fajn u existujících podniků uvádět alespoň rámcově otevírací dobu. Snad to vylepší statistiku.
Report z OpenStreetMap pro centrum Ostravy vypadá v sobotu odpoledne jak sjezd komunistické strany (většinou zavřeno). Jako bonus bohužel pořád dost institucí a obchodníků nechápe, že otevíračka v prac. dny od 8:30 do 17:00 je v dnešní době vhodná pro důchodce a nezaměstnané. Doba, kdy všichni pracovali od šesti do dvou je za námi. A po práci spěchat, aby čelil naštvaným pohledům, že si dovolil přijít půl hodiny před zavřením – to raději to těch hnusných nákupáků, které „odsávají život z centra“.
01.10.2016 23:28Koudy :
Hynek [msstavby.cz]: Hej tak kluci. V kampusu bydlím a přijde mi že to s tím gaming barem a potyčkou trochu přeháníte ne? Tak snad každý bar když otvírá má první párty pro kamarády v „uzavřené společnosti“. Kdyby to byla trvalá situace tak to snad není na papírku ale jako nálepka na dveřích ne? Krom toho cedulku uzavřená společnost občas najdete ve skoro každé restauraci a mělo by Vám být znám její význam. To jest: tento bar je pro dnešní den (či jiný den) výjimečně uzavřen pro účely konkrétní skupiny lidí.
02.10.2016 11:04Balde :
Kamil Staš: mě osobně moc nechutnal, maso vubec nebylo libové
02.10.2016 11:35thvari :
Koudy: Já nechápu, co si tu někteří dokazujou. Prostě se má věcně vysvětlit, že game bar bude přístupný všem a došlo k nedorozumění. Tečka. Těch keců okolo, co kdo měl nebo neměl vylepovat nebo vůbec ten útok pana Šedého o „psaní blbostí“ jsou naprosto neopodstatněné a akorát plýtváme místem v diskuzi.
02.10.2016 12:22Hynek [msstavby.cz] :
Koudy: viz thvari tady vyse. v textu byla dedukce s odkazem na papirek, bylo to vyvraceno a my jsme to ihned opravili.
reakce na toto ve stylu, ze misto psani blbosti ma nekdo klepat a lezt, kde nema, uz me vyprovokovalo k tomu, co jsem napsal. ostatne ze se neco otevira v ramci kampusu, vubec nemusi znamenat, ze to bude verejne.
ze se u kazdeho podniku nederem i pres podobne upozorneni dovnitr a nechcem si pokecat, to nam musite odpustit. ja myslim, ze Denik nedavno pustil clanek v podobnem stylu, kde uz to bylo pekne s omackou a rozhovorama. Podobne dukladne profily nekterych podniku pak dela i Patriot Magazin. U nas je to opravdu cerstva a mnohdy syrova informace a nekdy je to i s rezervou na podobnou dedukci, nebo s upozornenim, ze jednoduse nevime, co tam bude. Od toho tu jsou i komentare a rychla reakce na opravu.
jinak pro budouci chystane podniky: kdyz uz si na dvere neco lepite, napiste si tam radsi kdy otvirate a co to bude.
02.10.2016 17:39stygis :
PRÍVOZ- OM café – super jídlo, hezký interiér, příjemné prostředi, super lokace, čisté záchody a dřevěné umyvadlo.
03.10.2016 12:03ALE, obsluha (asi majitelé) byli při svatováclavských slavnostech tragičtí. Strašně vyhukání ze všeho, napjatí a nějací divní. Chtělo by to někoho, kdo má drive, jednoduše usměvavého člověka, na kterého se budete před příští návštěvou zase těšit.
Petr :
Adam: Jestli ovoce a zelenina přijdou někomu téźko dostupné? Vždyť v supermarketech zpravidla bývá oddělení masa a mléčných výrobků až za oddělením zeleniny? A smutné je spíš, že je maso v nízké kvalitě tak dostupné (akce, slevy řetězců). Jinak si kvalitní maso v ceně s rostlinnými výrobky cenově nežádá. V restauracích už vůbec ne.
Přesto nezbývá, než souhlasit, o gentrifikací se nejedná. Ojero ke konci bylo drahé. Stejné pokrmy stály násobné více peněz, neź v době otevŕení malého bistra na Rynku. Každopádné to ne souviselo s vétśím prostorem. Ale nehospodárností provozu
03.10.2016 12:59Adam :
Petr: Jen z běžně dostupného ovoce a zeleniny nepostavíte zdravý jídelníček. Bez živočišných produktů ho z běžně a hojně dostupných surovin nepostavíte nijak, udělat se to dá pouze velmi složitě a opatrně za použití exotických, a tedy těžko dostupných, zdaleka dovážených nebo za speciálních podmínek pěstovaných/vyráběných, a tím pádem oprávněně velmi drahých surovin. Proto je veganismus z principu drahý.
04.10.2016 01:10Hynek [msstavby.cz] :
tohle je presne pro vas :D
07.10.2016 11:58https://www.hithit.com/cs/project/2924/stanek-pritomnosti-lokalni-vege-dobroty
aggu :
raw restaurace Hakuna Matata na sídlišti v Hrabůvce končí. Prý „v jiném čase, v jiném místě“.
07.10.2016 17:59aggu :
Adam: trolíš?
07.10.2016 18:00bapi :
aggu: Podle FB otevřeli teprve koncem května a ještě šest dní zpátky hledali kuchaře a číšníka plus tak 2-3 dny zpět se teprve objevili na Dámejídlo. Dost nesystematické. Vůbec u spousty restaurantů mám tady v Ově pocit, že jej provozují nadšenci, kteří kolikrát neví, jestli doslova na druhý den budou schopni otevřít. No, vegan restaurace s menu za 130,- na Jihu byl celkem úlet, co si budeme povídat.
07.10.2016 22:48Hana :
Dik za super přehled. Je to radost vidět nové podniky.
08.10.2016 07:29aggu :
Otestovali jsme si nové kino Cineport na Hlubině. Je to předposlední dům před hranicí Moravské Ostravy, takže ho považuju za kino v centru, ergo za podnik, který by tu měl být zmíněný ;)
11.10.2016 01:46A musím teda říct, že spolu s MiniKK jsou to jasné jedničky v Ostravě. I lejzy pípl dojedou na pohodu autem 10m před vchod, ti ostatní na pohodu tramvají, v budově kina je Maryčka, což je u mně kafárna mezi top3 v Ostravě, 2 sály, v kině super zvuk, bez reklam!, lístky levnější než v CinemaCity, a „last but not least“, skvělá dramaturgie. Teda zatím, protože začínají docela zvolna, teď od října. Málokdy něco napíšu tímhle tónem, ale tady musím. A po filmu si možeš utřepat psyché procházkou v železárně. Geniální.
kinocineport.cz/
aggu :
bapi: 130 za Jídlo je „úlet“? Včetně vody a dezertu? To těžko. A v Hrabůvce rozhodně nežijí pouze socky, to mi věř ;) Budou chybět.
11.10.2016 01:53Martin [msstavby.cz] :
aggu: Bude v dalším přehledu. Btw. dramaturgii dělá kamarád ;)
11.10.2016 15:52Hynek [msstavby.cz] :
aggu: mas pravdu. ono to je trosku matouci, pac to kino uz nejakou dobu jelo v ramci festivalu atd.. takze to je takove nove-nenove..
11.10.2016 16:11Hynek [msstavby.cz] :
Restaurant day spustil kampan, kde muzete za odmeny prispet na nasledujici 4 udalosti..
12.10.2016 17:58http://www.katalyzator.cz/projekt/78-karneval-chuti-restaurant-days-ostrava
Ambry :
V Nová Karolina park se připravuje „Country Life“ a i v několika dalších přízemních prostorech se něco děje. Jinak v centru se připravuje oprava budovy Mior ( již jsem to tu psal ) – dle info které mám , tak kombinace byty+kanceláře+obchody v přízemí. Start reko snad začátkem roku 2017.
13.10.2016 21:39FM :
podle tohodle tam bude nově ještě pobočka Creditas a výdejna Parfums.cz
http://www.ostrava-online.cz/zpravy/nova-karolina-park-hlasi-nove-najemce
13.10.2016 22:25Summerboy :
FM: Super, Creditas! A neotevrou vedle radeji pobocku exekutorskeho uradu? Aby to jejich klienti nemeli daleko a vzali to jednim vrzem :-))?
14.10.2016 02:07Martin [msstavby.cz] :
Vegetariánská restaurace Burfi namístě po Mekáči již otevřela. U Husova sadu vznikl nový bar s dýmkárnou https://www.facebook.com/ShishaBarINN/
31.10.2016 20:03Summerboy :
martin [msstavby.cz]: Výborně! Tak snad se tam lidi naučí chodit a budou prosperovat!
01.11.2016 01:02aggu :
Summerboy: Konečně jsou na dobrém místě, na rozdíl od té zaplivané díry u Černé louky, kterou měla být už dávno srolovaná bagrem. Plus ten nešťastný devadesátkový interiér na Sokolské.
01.11.2016 01:37LK :
aggu: na aktuálním místě je v Burfi v době obědu pořád plno. Zajímavé je, že na to, jak je ten prostor velký, tak tam těch stolů je málo, ale to se možná v budoucnu doupraví :)
01.11.2016 07:37thvari :
Burfiho jsem objevil na střední a celkem pravidelně k nim chodil na oběd. Ač jsem běžný masožravec, vždy mi tam chutnalo. Tak ať se jim dál daří!
01.11.2016 08:31Balde :
kde jsou ti co říkali že centrum umře s příchodem Karoliny? spíš to vypadá jako když shoří les, tak na jeho místě vyroste krásný nový mladý les.
01.11.2016 08:52dolil :
Centrum je tragédie. Nedělej si iluze. Týden jsem tam nebyl a uvědomil jsem si, že mi vůbec nechybí; není totiž co.
01.11.2016 13:05Summerboy :
dolil: Tak to je dobre, ze tam nechodi takovi, jako ty. Aspon je tam radostneji.
01.11.2016 15:35dolil :
Je tam radostněji…Tak to je super!
01.11.2016 15:51Martin [msstavby.cz] :
dolil: Hluboká myšlenka.
Jinak ještě po Bon Gustě na Nádražní je Sweetbar ( https://www.facebook.com/sweetbar.cz/photos/pcb.1564391060253905/1564391013587243/?type=3&theater ). Také na Nádražní se chystá butik a po ateliéru Felix za KB je nově fotograf + batohy a příslušenství.
01.11.2016 17:17Martina :
Jak jste se tady hádali o nej burger, tak zkuste Stračena Pub ve Výškovicích ;-)
10.11.2016 21:39Jinak bohužel obchůdek s Pirožky je už zavřený. Minulý týden jsem si chtěla zajít, ale pozdě…. :-(
dolil :
http://www.ctyricetdevet.cz
Vše nasvědčuje tomu, že zanedlouho otevřou.
18.11.2016 10:53Crazym :
dolil: To jsem nepochopil :DD To je pro lesby, kojící matky exotického původu, tlusté dámy, slečny co jedí syrové ryby, šmíráky a chodí se tam v atombordelu? :DD Ten kreativec má ale kvalitní matroš :DD
18.11.2016 20:14Hynek [msstavby.cz] :
dolil: ten odkaz prisel odkud?
18.11.2016 20:44Crazym: se obavam, ze v tomhle stavu to asi jeste nemelo byt uplne verejne…
Summerboy :
Crazym: To je opravdu hodne sverazny web! :-)) Snad to jeste trochu tematicky vyladi :-))
19.11.2016 03:57Irena :
Obávám se podniku, protože webovky jsou už asi definitivní. Někdy v září byly v ulicích bilboardy s touto tematikou, takže půlroční masáž, aby si milý zákazník zvykl a těšil se na jejich podnik. Oni tématicky nic nehodlají vyladit, my se máme vyladit na ně :)
19.11.2016 09:36dolil :
zkusím se tam dnes zastavit a zjistit, kdy otevírají
19.11.2016 10:22Hynek [msstavby.cz] :
dolil: a kde je to?
19.11.2016 10:55Crazym :
Jděte po smradu té paní co máte zhltat její osobitost http://www.ctyricetdevet.cz/osobnost-neni-tabu-hltejte-osobitost-v-ostrave a možná dojdete na http://www.msstavby.cz/restaurace-michalkovice-24-08-2015/ :DDD
19.11.2016 11:10Ale radši bych se cestou někde najedl, bo tohle http://www.ctyricetdevet.cz/img/ctyricetdevet-img-6.jpeg Vám tam asi dají jak o hlavní chod :DD Zase ale pokud jsem se spletl a tohle http://www.ctyricetdevet.cz/prirozenost-neni-tabu-ukojte-svou-prirozenost-v-ostrave je předkrm a hlavní chod bude tohle http://www.ctyricetdevet.cz/laska-neni-tabu-opijte-svou-lasku-v-ostrave tak už aby jste šel, bo tam bude fronta :DD
bapi :
Tak Bongusta aka Boule za ušima posunula otvíračku až na leden a podle FB to vypadá, že bude masová.
19.11.2016 15:43bapi :
Jinak v Ostravě už funguje i jeden moc dobrý food truck a to na parkovišti třebovického Tesca ==> http://www.facebook.com/mamashotdogs/
19.11.2016 15:46Hynek [msstavby.cz] :
Crazym: aha, to me nejak minulo.
19.11.2016 17:21bapi: ano, i maso.
dolil :
Hynek: https://www.google.cz/maps/place/Československé+armády+49%2F208.+Ostrava/@49.842931,18.3358348,3a,75y,347.52h,90t/data=!3m6!1e1!3m4!1s35HDIIB1vqwsMxreki6OyQ!2e0!7i13312!8i6656!4m2!3m1!1s0x0:0x9fbbd4d9c2c80a23!6m1!1e1
20.11.2016 20:30Hynek [msstavby.cz] :
spicebox 2
23.11.2016 19:12Crazym :
Hynek [msstavby.cz]: Zajímavé, akorát mě pobavili na jejich FB slovy: „Dobrá zpráva pro všechny milovníky naší kuchyně, kteří to mají do OC Nová Karolina daleko!“ :DD
24.11.2016 08:55aggu :
Z určitého pohledu je už centrum od Karoliny opravdu hrozně daleko ;)
24.11.2016 09:09dolil :
https://www.facebook.com/radegastovnaostrava/
24.11.2016 12:02dolil :
tak jsem se včera vypravil do Spicebox 2, něco po 16 hodině. Zavřeno.
Řekli jsme si, že zkusíme O-donuts; zavřeno navždy.
25.11.2016 12:33aggu :
dolil: Ano, to byly dva úplně poslední podniky v centru.
25.11.2016 16:31http://bit.ly/2gtWqMl
Hynek [msstavby.cz] :
dolil: aha, nemaji napsany casy.. asi nejaky zmatecny rozjezd trosku..
a O-donuts asi ano. Just Donut stale jedou na plne pecky.. zjevne kdyz dva delaji totez, neni to totez..
25.11.2016 19:21Hynek [msstavby.cz] :
+clanek na patriotmagazin.cz „Baťu na ostravském Masarykově náměstí střídá Radegastovna“ https://goo.gl/jxe9cp
29.11.2016 13:33Crazym :
A že to tomu Woodies Concept storu vydrželo dlouho :-) http://www.imagehosting.cz/?v=0404201741.jpg
05.04.2017 01:00Tak aspoň bude zase za nějakou dobu co dát do „nových podniků“ :-)
Hynek [msstavby.cz] :
Crazym: jo, to je jenom prevlikani dresu.. (jinak ano, no comment, 4 mesice „zivota“)
05.04.2017 01:18https://www.queens.cz/press/ostravsky-queens-prebira-woodies
dave@page :
tak ten v clanku zminenej Sweetbar na Nadrazni je od zacatku cervna 2017 zavrenej :/
19.06.2017 14:15LK :
místo LovingRaw v NKP je Food of Love, zaměření je stejné
20.06.2017 08:18