I v tomto roce přibývají v centru Ostravy, k již tak pestré a široké nabídce, další kavárny, bary, restaurace, lahůdky atp. Pojďme si je v tomto článku, zaměřeném hlavně na gastro, ukázat, co v poslední době vzniklo. Aneb o čem nepíší komerční novináři, jelikož za to nemají placeno a pro podniky to je vlastně reklama.
Blok na ulici Nádražní, kde se v letních měsících měnily výkladce a vznikly nové obchody. Zleva vege bistro a lahůdky Bon Gusta a na rohu sýrárna.
Bon Gusta
Původní stav bloku.
Nároží ulic Nádražní a Mariánskohorská. Původně zde bylo kasíno. Nyní zde bude Pizza Rossi.
Původní stav.
Jack Daniel´s burger bar na ulici Čs. legií.
Tak trochu skryté vegetariánské bistro Ojero. Vstup z Jiráskova náměstí.
doplněno 12/2014: Ojero se přestěhovalo na ulici Poděbradovu, viz článek Nové podniky v centru Ostravy
Fér Café ulice Vojanova.
Qalt cafe. Ulice Přívozská.
Pupík Trattoria Italiana. Ulice Na Hradbách.
Budoucí místo Cafe clubu Dock na Havlíčkově nábřeží od majitelů Tasty Bites.
Budoucí stav (údajně bude v základu shodný, detaily se můžou lišit).
Kousek za řekou na Slezské Ostravě za lávkou za novou radnicí je nový čajovna/kuřárna/klub La Cachimba. Ulice Bohumínská.
Dvoupatrový The Pub Ostrava v objektu rezidence Nová Karolina.
Restaurace U Řeky Na Havlíčkově nábřeží za bytovým domem Městská brána.
Pár dalších postřehů z centra Ostravy
Budova,která je lživě označovaná jako nevyužívaná na Sokolské třídě v Zápisníku turisty na Ostravablog.cz. Slouží jako designové koupelnové studio Elements. Holt by se pro objektivnost článků na konci léta neměly dávat fotky z konce zimy…
Butik Vera Wang míří na Českobratrskou.
Výměna výkladů a nový obchod Individuality – ulice Nádražní.
A obchody, co by na hlavní ostravské tepně neměly co dělat, mizí…
Původní stav.
Balde :
rana pro všechny pochybovace :D
04.09.2014 10:54Tomas T. :
Jedinou vyhradu bych mel k tomu prvnimu bodu, ta vecerka a syrarna tam uz je vice nez rok. Jen se predelaly vylohy a obchody se prohodily. Jinak souhlas ;-)
04.09.2014 11:01Martin [msstavby.cz] :
Tomas T.: Večerka tam už není. Jde i o ten vzhled obchodů.
04.09.2014 11:05Gorodet :
Já bych doplnil info k La Cachimba, je to spíše bar, kavárna s dýmkami než čajovna :o) v čajovně se člověk nezřídí jako tam při nějaké pátační(sobotní) akci :D
04.09.2014 11:05Martin [msstavby.cz] :
Gorodet: Dobrá :D :D
04.09.2014 11:11Pavel :
QALT Cafe, doporučuji, příjemné nekuřácké posezení, ochotná obsluha, pravý opak cafe no. 10 vedle.
04.09.2014 11:17Danek :
Díky za skvěle postřehy.Jinak jsem si všiml pár věcí:1(některé domy jsou fakt krasné,2.The Pubb bych si dovedl přestavit právě historickém centru,nebo něco ve stylu sport baru…kde by lidi chodili na zápasy fotbalu, hokeje ,tenisu atd.Něco jako Jagr bar v Praze. 3.Ta budova kde byla Erotic city je strašná,plastová izolace již dnes opravdu není v kurzu apeluji na majitele aby rekonstruoval.
04.09.2014 13:23Thunderbird :
Dobrá rukověť. Spustu těchto nových míst jsem neznal. Díky!!!
04.09.2014 13:24MM :
Člověk je rád za každý nový podnik, ale mě prostě chybí kvalitní rychlé občerstvení jaké ho známe v Praze nebo v cizině. Normální pizza na obdelníky nebo čtvrtky, ale ne ta ***, kterou prodávají třeba na Poštovní. Kebab, ale opět ne to co je naproti DM na 28. října nebo na Stodolní. Jak to, že v pitomém Polsku je kebab luxusní, čerstvá zelenina, výběr a cenově levnější než zde. Bohužel mě připadá, že těch podniků je možná zbytečně moc, protože ta kvalita tu není. Proč bych měl potom utrácet za něco, co si lépe udělám doma? Taky pečivo, že nikdo neudělá nějakou mega koblihárnu s 10-ti 20-ti druhy koblihů atd. V Ostravě by se Pohlreich vyřádil :-)
04.09.2014 13:38Jiřík :
Pěkné hodně pěkné :)
04.09.2014 15:32bapi :
Nový kebab je v obchodním centru Sladovna (zastávka Českobratrská). Je tam také nějaká kavárna.
04.09.2014 20:21Tano :
Těch vegetariánských (nebo i veganských) restaurací by tady v Ostravě mohlo být více. (teď jsem zvědav na palcování :-) )
04.09.2014 21:11Adam :
Tano: Proč? Dokud nejsou k dispozici služby pro lidi, kteří jsou v jídle omezení nedobrovolně, nevidím důvod nabízet nadstandartní služby těm, kteří se omezují sami.
04.09.2014 21:41Hynek [msstavby.cz] :
Adam: nevim, jestli vege kuchyne se da zrovna nazvat nejakym nadstandardem.. klasicky blaf s hranolkama podavaji na kazdem rohu a navic nektere podniky i do toho tupeho smazaku narvou sunku, aniz by to uvedli (pripadne klasika je vege okenko v menu, kde jsou halusky se slaninou). takze v tomhle (jakozto v kazdem jinem byznysu) zrejme plati, ze pokud bude poptavka, muzou otvirat dalsi a dalsi. jaky je realny zajem, nedovedu moc odhadnout, ale myslim si, ze bude casem spis stoupat.
Tano: :) myslis vic nez ctyri? :) navic jsme v bizarnim prostredi, kde i raw restaurace radeji serviruje i kureci (to treba nepochopim, ze si to dobrovolne zavlecou do kuchyne)..
04.09.2014 23:34MM :
Hynek [msstavby.cz]: Ten smažák a šunka je polotovar kupovaný v Makru. Nedělejte si iluze, že v restauraci dostanete poctivý ručně udělaný smažený sýr… O no to jde i poznat. Jo a poznámka k mínusům, které jsem dostal. Beru to tak, že lidem v centru stravování vyhovuje. I to je určitý obrázek proč centrum není pravým centrem klasického města. Když si vezmu, že jsme třetí největší město a taková nabídka, člověk by brečel :-(
04.09.2014 23:49Tomas T. :
martin [msstavby.cz]: Ještě minulý týden tam ta večerka byla, to to tak rychle zrušili? :( chjo….
05.09.2014 11:26Hynek [msstavby.cz] :
Tomas T.: nevim jestli nemluvite kazdy o necem jinem, z rohove vecerky, ktera tam byla co pamatuju, je delsi dobu syrarna. jak je to tam dal, uplne nevim, jestli je tam jeste jina vecerka..
MM: v tom se uplne nevyznam, mluvis o urovni stravovani a zaroven o kebabu a pizze do ruky.. treba s kebabem, co je na stodolni, nemam zadny problem, nad ranem uz radsi nic jineho nekupuju.
a pokud se bavime o jidle, tak myslim, ze si kazdy muze vybrat a neni to tak, ze by byl po necem vyrazny hlad. je teda fakt, ze se musi clovek trosku orientovat, pro turistu to bude bojovka, najit nezamcene dvere. a taky vidim problem v tom, ze vecer je zavreno, anebo se nevari. naposled jsem tak sel z haldy kolem 9 vecer a nebylo zrovna trivialni si dat neco vhodneho k pivu (zachranil skakavy ponik).
05.09.2014 11:59dave@page :
Ad syrarna x vecerka – Jsou tam oba kramky. Jen se prohodily. Syrarna dostala vetsi prostory, ktere potrebovala.
Jinak to vegebistro BonGusta – ted pres prazdniny rekonstruovali vnitrek a jsou tam od zacatku zari 3 male stolky a maji i WC (pred tim nebylo). Dnes jsem tam byl na obede a moc, moc dobre. Fakt :)
Na Nadrazni v bloku jako je kavarna Daniel vznikla pred cca rokem(?) vinarna Modre hory a ve vinotece na Nadrazni u krizovatky s Ceskobratrskou maji otevrene i bistro http://www.vinkokonecny.cz/pobocka/7.
05.09.2014 12:18Tomas T. :
dave@page: Hynek [msstavby.cz]:
05.09.2014 12:33Presne tak… syratna byla predtim vedle. Ale potrebovala vetsi prostor, tak sla do vetsich prostor narohu a do toho mensiho prostoru sla vecerka. Takze jsem rad ze ji nezavreli a je vse tak jak bylo ;-)
Adam :
Hynek [msstavby.cz]:
05.09.2014 12:42Standard je nabízet normální jídlo, a pokud někdo nechce nějakou jeho ingredienci, může o její vynechání požádat. Totéž samozřejmě platí i pro potravinové alergie a podobná omezení (a vím, že je na místě těžké něco takového prokazovat) s tím rozdílem, že obchodník by měl být standardně povinnen vyhovět, pokud není jiná možnost, nebo pokud to neznemožnuje podstata pokrmu. V reálu to samozřejmě stojí na domluvě s personálem.
Pokud se někdo dobrovolně omezuje natolik, že vynechání pár marginálních ingrediencí mu nestačí, je to jeho problém a neexistuje důvod, proč mu vyhovovat. Nijak ho to neohrožuje. Naopak, pokud má někdo zdravotní omezení takové, že vynechání pár marginálních ingrediencí nestačí, může si bez speciální nabídky maximálně chuchnout a být o hladu, nebo riskovat zdravotní komplikace. Proto mi přijde krajně nemorální mít služby pro dobrovolně se omezující strávníky, aniž by stejnou možnost měli ti, kteří pro speciální stravu mají jiný důvod, než jen stupidní iracionální ideologie. A ne, v tomto případě mě kapitalismus nezajímá, protože se bavíme o základní životní potřebě.
dave@page :
Adam: „přijde krajně nemorální mít služby pro dobrovolně se omezující strávníky“ Tohle je vtip, ne?
05.09.2014 13:05Osobne nemam strach o to, ze se vegetarianstvi/veganstvi rozsiri mnohem vic v nasi populaci a vegepodniku bude mnohem vic i v Ove. Nejsem vegan ani vegetarian.
Adam :
dave@page: Proč citujete jen první větu souvětí? Quotemining rozumní lidé nedělají.
05.09.2014 13:13Hynek [msstavby.cz] :
Adam: pockej, ale tohle neni jidelna ve skolce, kazdy si snad muze vybrat kam jde na jidlo a jestli chce steak nebo salat (rsp. u steaku si chce byt jisty, ze jde o maso a u salatu naopak). tady nikdo nemluvi o vynucovani si prava ala ne/koureni v restauraci.
05.09.2014 13:33Adam :
Hynek [msstavby.cz]: Ti, pro které to není volba z plezíru, ale nutnost, to udělat téměř nemohou. Dokud nemohou, diskuze o nějakých osobních preferencích, jako vegetariánství, je směšná. A je jedna věc jít do normální restaurace a objednat si jídlo podle libosti, respektive si domluvit jeho drobnou modifikaci. A úplně jiná, druhá věc je existence specializovaných zařízení, nebo třeba speciálního menu v menzách a jídelnách.
05.09.2014 13:42dave@page :
Adam: Adam:
Ja tomu nerozumim. Kdyz si otevru podnik s vegenabidkou, tak ji nabizim lidem ideologicky omezujicim i tem, pro ktere to neni volba z pleziru – jak pises. Takze je to vyhra pro obe skupiny, protoze dostanou najist a nemusi si to kuchtit sami doma.
Proto jsem ocitovat tu prvni cast, kde je slovo „nemoralni“, ktere mi v tomhle kontextu prijde proste jako vtip :)
05.09.2014 13:53takyn :
dekuji autorum za tento clanek.. povzbudil :)
05.09.2014 14:05Adam :
dave@page: Ne, tak to tomu skutečně nerozumíte. Skoro to vypadá, jako byste si myslel, že jídlo bez masa nebo jiných živočišných produktů je vhodné pro všechny. Není.
05.09.2014 14:06Citovat první část souvětí, ktere má ve druhé částí podmínku, která jasně omezuje platnost první části, je hloupé.
MM :
Hynek [msstavby.cz]: Psal jsem kvalitní rychlé občerstvení, bistro. To není nijak hanlivé a v cizině naprosto přirozené. Zkrátka když mám chuť na rychlou pizzu, nemusím jíst ten humus co dělají na Poštovní. Nejlevnější šunka, kečup, eidam a nashledanou. Dá se to zkrátka dělat poctivěji a ano, bylo by to dražší, ale v centru to nevadí. Když jsem psal o tom kebabu, jedl jste ho někdy v Turecku? To je úplně o něčem jiném, pravý kebab je z jehněčího masa, velmi jemný, zeptejte se co dávají za maso do kebabu na Stodolní. Kuřecí. Takže zase podfuk o zelenině ani nemluvím. V Rybniku v Polsku mají naprosto luxusní kebab z jehněčího masa a překvapivě je levnější než ten podvod ze Stodolní. O tom celé to je, dělat ty věci kvalitně. Nejsme někde na vesnici, kde to prostě stačí. Tak to vidím já.
05.09.2014 19:57acdlcia [msstavby.cz] :
MM: To co nazývají na stodolní kebabem je zvláštní variace gyrosu jenom s jiným kořením. Ale podle mého názoru dobrý kebab dělají u Sýkorova mostu.
05.09.2014 20:41Balde :
ja zase na kebab ze stodo nedam dopustit, me to moc chutná, a podle toho jake tam byvaji fronty je nas asi vic :D neresil bych jak se to jmenuje, ale jestli to je dobré
05.09.2014 21:17acdlcia [msstavby.cz] :
Balde: Občas tam taky zajdu. Dobré to je, ale kebab to není. A co mi v centru chybí je klasický párek v rohlíku. Když jsem byl malý tak jsme s rodičema jezdili nakupovat do centra a tak jak všechny děcka chtěly zmrzlinu já jsem se těšil na párek v rohlíku za 10kč na Puchmajerové. Zase bych ho tam někde uvítal. To co prodávají v těch dnešních hladových oknech nestojí za to.
05.09.2014 21:40Dáša :
Tam,kde je Pizza Rossi byl hooooooooooooodně let řezník.
07.09.2014 12:49MM :
acdlcia [msstavby.cz]: U mostu jsme ho měli s kámošem tak před dvěma měsíci o víkendu a oba nás potom bolelo břicho. Je pravda, že tam nebyla ani noha a to maso mu tam leželo. Jinak taky samozřejmě s kuřecího masa, sám mi řekl, že je to levnější a lidem je to jedno…
07.09.2014 23:10Martin [msstavby.cz] :
Dáša: Které století?
08.09.2014 22:37acdlcia [msstavby.cz] :
MM: Hm je možné že už to taky upadlo, dlouho jsem tam nebyl.
08.09.2014 22:50acdlcia [msstavby.cz] :
martin [msstavby.cz]: No kamerový bod MP co jsem tam chodil leta servisovat se jmenoval „řezník“, ale byl tam trhovec a po něm ta herna.
08.09.2014 22:55Danek :
Tak jsem byl dnes pracovně v centru a pak celé centrum prošel.Všímal si tzv.hluchých míst co by šlo kde opravit,dodělat,zkulturnit. Prázdných výloh ale taky krasných nových obchodů, celkem dosti nakupujících a procházejících lidí(i když všichni novináři tvrdí opak) v centru a to jemně pršelo.Jsem si jist, že po rekonstrukci 28.října po Smetanové nám.Se tam zase vrátí nájemci.Pak samozřejmě Kampus Palace a Ostravice.Tyto 2 stavby rozdělují město,místo toho, aby je spojovaly.Dale se mi neuvěřitelně nelibí ta zelená plocha na Masarakáči. To někdo neumí vytvořit projekt odpočinkové zony.S výsadbou květin a travními koberci +malé oplocení…tak aby si tam třeba studenti sedli na trávu,ženy s dětmi na lavičku k malému hřišti pro nejmenší děti atd.Jo a tomu majiteli domu naproti MFdnes(kavárna Ano)bych mu ten objekt vyvlastnil.Ten na to sere celé. http://goo.gl/dwwhri
17.10.2014 14:19aggu :
Danek: Ne-rekonstruovaná Nádražní, 28. října a v podstatě i Poděbradova jsou největší průsery v centru. Všechno by mohly být nádherné bulváry, kdyby…
17.10.2014 14:44Ten zelený výběh pro potkany na Masarykáči je proluka, žádný parčík nebo odpočinková zóna tam nemají co dělat. Ty by měly být o kousek vedle u Václava („Malá Kodaň“) a hlavně před katedrálou. To by ale o centru museli rozhodovat jiní, než šíbři jako Svozil a spol.
aggu :
Danek: Ostravský arciarchitekt Vltavský na dotaz Respektu víceméně potvrdil to, že víc než centrum ho zajímají krabice montoven na periferii Ostravy, protože pracovní místa. To je pak těžké. Jeho nadřízený Kajnar, o kterém Vltavský na každé debatě mluvil velice hezky ;) byl kdysi investiční náměstek. Vidím to na nepřekročený rubikon. Škoda pro centrum, ztratilo 8 let, a fight MMO vs. MOaP tomu nepřidal. Až si na magistrátě a centrální radnici vytáhnou hlavu z doplň si sám, možná pochopí, že kvalitní pracovní prostředí (přitažlivé centrum, školy, ovzduší, čistá voda v Ostravici) přitáhne víc pracovních míst než 20 krabic v Hrabové.
17.10.2014 15:27Hynek [msstavby.cz] :
(tuhle diskuzi jsem presunul sem, pocitam sem patri vic, nez pod projekt hotelu)
Danek: projekty davno jsou http://goo.gl/Ifxkrb
17.10.2014 15:30Danek :
Hynek [msstavby.cz]: Myšlenká dobrá ale multifunkční hřiště to je ustřel. Jinak jsem zapoměl dodat v centru se opravuje dům v zadní části byv.hotelu Palace.Hned vedle Karolina office.https://www.google.cz/maps/@49.8323065,18.2883799,3a,75y,62.35h,78.85t/data=!3m4!1e1!3m2!1s0Qyy2-IYAZE29dEHpTpF-g!2e0
17.10.2014 16:11ten úplně vpravo…nová střecha atd.
Hynek [msstavby.cz] :
Danek: asi nerozumim. pises posezeni, hriste, tady je v projektu posezeni takove, aby se dalo sledovat a plocha, ktera muze byt hristem i podiem a to oznacujes za ustrel..
17.10.2014 16:54Martin [msstavby.cz] :
aggu:Dá se někde najít ten rozhovor?
19.10.2014 09:54Danek: Na hlavní náměstí nějaký kindr-platz nepatří. Proluka by se měla dotvořit domy.
aggu :
martin [msstavby.cz]: Ten „slavný“ článek je tady http://respekt.ihned.cz/c1-62829610-pryc-odsud, ale je bohužel za paywallem…
Kdyby pražští novináři Ostravu neměli, museli by si správný obrázek takového města vymyslet. Ještě ve větší míře než dnes.
Vltavského samotného se tam týkají tak 2 odstavce, takže jen úryvky: ;)
„Velkou část zdí Vltavského kanceláře pokrývají mapy nových průmyslových zón a právě v nich vidí architekt hlavní lék na mrtvé centrum Ostravy“. ???
„Aby se lidi nestěhovali z centra, neovlivníme“. WTF???
„Musíme je udržet ve městě, a to se stane, pokud budou mít práci“. ???
„Na tahu není ani tak město jako samotní majitelé těch domů“ (myšleno v centru) ???
„A my se mezitím soustředíme spíš na to budování podmmínek pro pracovní místa“ Amen.
Šlus , šmytec, vyřešeno. Představa hlavního architekta o Ostravě je pracovní tábor plný krabic na periferii. Představa, kterou tomuhle městu vnutili jako imperativ už bolševici před 60 lety…
19.10.2014 10:3610 let si bude tento pán kreslit na zdi Hrušov (rozuměj, nebude to nic jiného než třímetrová kupa hlušiny, to je velmi sofistikovaný úkol, víme…), aby tam za cca 15 let pracovalo 1500-2000 lidí. Kolik mu mezitím ubyde pracovních míst v maloobchodě, terciální sféře v širším centru, je pod jeho rozlišovací schopnost.
Pokud je to tak, je ÚHA v Ostravě zbytečný. Na to stačí referent na útvaru investic, který ten úkol zadá odborné firmě na klíč a má vyřešeno za 1-2 roky.
Hynek [msstavby.cz] :
clanek muzu poslat na vyzvani, ale neni tam nic extra noveho, mozna jen trosku odlisny pohled na stehovani podniku z centra, ktery neni hozeny vyhradne na samospravu, ale zminuje jev, kdy se casto meni soukromi majitele domu a obvykle to znamena i zvyseni najmu, aniz by byla rec o nejake investici zpet. a dale i ti stavajici vlastnici to casto berou ciste matematicky a odchod najemnika resi tak, ze ostatnim najmy zvysi, aby to vykompenzovali.
19.10.2014 16:57